Monday, May 28, 2007

APA imbuteliata



Apa imbuteliata este foarte buna zic altii, dar mie nu mi se pare asa de buna,nu stiu de ce poate ca nus eu obisnuit cu ea.Anual, consumatorii chetuiesc peste 100 de miliarde de $ pe apa imbuteliata deoarece este mai sigura decat cea care curge de la robinet. In toata lumea, consumul de apa imbuteliata a crescut considerabil. Dupa statistici fata de anul 1999 , doar pana in anul 2004 consumul a crescut cu 57% .
Chiar si in zonele unde apa de la robinet este potabila, cererea pentru apa imbuteliata este in crestere, acest lucru producand un plus de gunoaie si un consum de energie evitabil. Desi in toata lumea, inclusiv SUA si Europa, gvernele incearca sa asigure ca apa de la robinet sa fie cat mai potabila, consumul de apa imbuteliata este in continua crestere.In SUA, apa imbuteliata ajunge sa fie mai scumpa decat combustibilul pemtru masini.
Nici nu se poate pune problema ca apa curata, potabila si ieftina este esentiala pentru sanatatea comunitatii globale. Rezolvarea acestei probeleme nu este apa imbuteliata ci extinderea metodelor de curatare si asigurare de apa potabila tuturo oamenilor, pe termen lung. Apa rezultata din aceasta sursa ajunge la consumatori pe o cale eficienta si care nu consuma atata energie, pe cand cea imbuteliata este transportata chiar si de la distante de mii de km, acest lucru producand un consuma de energie si o poluare evitabila. Problema este a reciclarea recipientelor de plastic care la distrugere produc poluare, iar daca ar fi sa fie ingropate in pamant pentru biodegradare le-ar trebui cel putin 1000 de ani.
Combustibilul fosil folosti pentru producerea sticlelor de plastic ar fi de ajuns pentru unui parc auto numeros, raportat la un an de consum.
Acesta este o alta problema a comunitatii globale, o problema pe care guvernel incearca din nou sa le cenzureze pe langa multe altele link

Tuesday, May 22, 2007

O iluzie optica


În general, o iluzie optică poate avea drept cauză faptul că informaţia fundamentală este fie inadecvată, fie înşelătoare. De aici apare o ambiguitate care generează iluzia.Majoritatea iluziilor sunt tentative îndrăzneţe de a induce o neglijare a perspectivei Nu toate iluziile bidimensionale pot fi explicate pe baza proiecţiei, izometriei sau altora asemănătoare Sunt însă multe iluzii tridimensionale, care fac parte din viaţa de zi cu zi şi, ca urmare, tind să treacă neobservate. Unele dintre ele erau cunoscute de arhitecţi încă din antichitate. Arhitectura antică greacă este plină de exemple. Conştienţi că nişte coloane în formă de trunchi de con dau senzaţia de forţă, tărie, arhitecţii Parthenonului au realizat faptul că dacă stâlpii sunt de această formă, ei par mai subţiri la mijloc. Ei au compensat acest lucru printr-o uşoară curbură (în formă de butoi) a coloanelor, cu o abatere de la liniaritate de 0,2%.

Si aceste forme in imaginea de mai sus te face sa ramai cu ochii tot acolo, asa ca in iluzia de mai sus voi putea spune ca este foarte derutata,daca se misca iti invarte ochii si ametesti sau sunt pe care ii face sa se simnta bine.http://www.ingfiz.ro/if1/cursuri/iluziioptice.htm