Kitsc-ul in Societatea Moderna
Kitsc-ul este inlocuitorul ieftin al operei de arta, un substitut de prost gust; orice este fals e kitsch", explica designerul de interior Nadia Popescu. "Pentru mine, kitsch inseamna reproducerile ieftine ale unor tablouri celebre, pielea sintetica vopsita in culori stridente, candelabrele de sticla inzorzonate cu bucati colorate din plastic, catelusii de portelan si carpetele cu Rapirea din serai".
Din Dictionarul de estetica generala aflam si definitia corecta a kitschului: "Kitsch, cuvant german intraductibil, utilizat pentru a desemna arta de prost gust. Kitschul semnifica arta-surogat si se refera la un univers uman lipsit de profunzime".
Pe intelesul tuturor, kitschul este o imitatie de proasta calitate, iar in Germania el a fost ridicat la rang de arta. Cel care a dat tonul a fost regele Ludovic al II-lea al Bavariei. In dorinta sa de maretie (la care n-a ajuns niciodata), el s-a fixat asupra imaginii Regelui Soare, Ludovic al XIV-lea, si a incercat toata viata sa o copieze. In urma unei vizite incognito facute in Franta, la castelul de la Versailles, el a dispus ridicarea unei constructii similare la Herrenchiemsee. Rezultatul a fost o copie nereusita, care a starnit insa admiratia supusilor sai, consacrand kitschul si ridicandu-l la rang de arta.
- In cartea "Psihologia kitschului" (Editura Meridiane,1980), Abraham Moles detaliaza: "Cuvantul 'kitsch' a aparut la Munchen, in 1860; 'kitschen' inseamna a face ceva de mantuiala, iar 'verkitschen' inseamna a degrada, a poci, a maslui, asadar, a vinde cuiva altceva in locul lucrului cerut de el".
- Pentru arhitectul Bruno Andresoiu, kitschuri sunt "veiozele care se aprind cand le atingi cu mana, pestele de sticla pe milieul de pe televizor, reproducerile unor statuete clasice lucrate in ipsos, piticii de gradina, mochetele taiate sub forma de tigru, gresia din dormitor si obiectele acelea de decor din portelan care au incorporata o mica fantana...".
No comments:
Post a Comment